1e Westland Boksgala gaat geld inzamelen voor de inrichting van een snoezelruimte in het Droom Je Thuis-huis

WESTLAND BOKSGALA 2019

De organisatorische voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang, de deelnemers volop in training. Dit allemaal met in het vooruitzicht het eerste Westland Boksgala, dat op zaterdag 18 mei in De Veiling (voorheen De Leuningjes) in Poeldijk plaatsvindt. Het Westland Boksgala belooft een waar spektakel te worden. 12 Bokspartijen tussen bekende Westlandse ondernemers, een veiling, een afterparty én de mogelijkheid om met elkaar de wedstrijden onder het genot van een heerlijk diner te bekijken via aangekochte ‘sponsortafels’.

Natuurlijk wordt het 1e Westland Boksgala, zoals Westland betaamt, georganiseerd voor een goed doel. De opbrengst van het evenement komt volledig ten goede aan de stichting Droom je thuis. Er wordt specifiek geld ingezameld voor de inrichting van een zogeheten snoezelruimte. Snoezelen is z.g. belevingsgerichte zorg en is gebruikelijk in de zorgverlening aan mensen met bijvoorbeeld een beperking. Door snoezelen wordt verveling tegengegaan, zintuiglijke waarnemingen verdiept, contact bevorderd en ontspanning mogelijk gemaakt. Dit komt het welzijn van de bewoners ten goede.

Hieronder vindt u een toelichting wat belevingsgerichte zorg inhoud.
Belevingsgerichte zorg is een nieuwe manier van zorg verlenen aan mensen die zorg krijgen. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Bij belevingsgerichte zorg staan de wensen en mogelijkheden van degene die zorg krijgt centraal, niet de beperkingen die iemand heeft.

Uiteindelijke doel is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat mensen meer zelf doen, meer plezier hebben en minder onrust vertonen. En dat maakt zorgverleners en mantelzorgers ook gelukkiger.

Belevingsgerichte zorg betekent aansluiten bij de belevingswereld en gevoelens van iemand die zorg krijgt. Er bestaan verschillende manieren om belevingsgericht te werken, bijvoorbeeld snoezelen voor het activeren van zintuigen en warme zorg om angst weg te nemen.

Wat is snoezelen?
Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking.
Snoezelen valt onder de belevingsgerichte manier van zorg verlenen. Deze activering prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen mensen hun emoties en gevoelens uiten.

Het uiteindelijke doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Snoezelen is het optimaliseren van gevoelens. Het bevordert een dialoog tussen verzorgde, zorgverlener en de omgeving. Het creëert een sfeer van geborgenheid en veiligheid.

Snoezelhulpmiddelen of –materialen geven ontspanning, gaan verveling tegen, bevorderen het leggen van contact leggen en verbeteren en ervaren de zintuigelijk waarneming.
Dit alles zorgt voor afname van onrust en agressie en dus voor minder gebruik van kalmerende medicatie. Cliënten ervaren hun leven zinvoller. Ook is het mogelijk om samen een zinvolle relatie op te bouwen.

Voorbeelden van snoezelmaterialen:
• Zien. Waarnemen van bewegingen, kleuren, lichtbronnen en combinaties hiervan. Voorbeelden: spiegelbollen, bewegende ‘schilderijen’ en projecties, (kerst)verlichting, blacklight in een donkere omgeving en lavalampen.
• Horen. Luisteren naar rustgevende geluiden en muziek. Voorbeelden: regenmakers, cd’s met piano of gitaarmuziek. Bij mensen met dementie is vaak een favoriet genre bekend.
• Voelen. Prikkelen van gevoel. Voorbeelden: lucht blazen, schommelen, een warm (schuim)bad. Maar ook zachte speelmaterialen, zoals fleecekussens.
• Ruiken. Aanbieden van geuren. Voorbeelden: aromatherapie (in bad), wierook of geurende bloemen.
• Tast. Voelen van verschillende materialen en vormen. Voorbeelden: poppen, speelgoedbeesten zoals robotdieren, plankjes met uiteenlopende materialen en vormen, pittenzakjes. Maar denk ook aan bak met zand, knikker of andere kleine materialen waar iemand met de handen doorheen kan ‘voelen’.
• Smaak. Proeven van verschillenden aromatische hapjes of dranken. Voorbeelden: fruit of ijsjes, maar denk bij mensen met dementie ook aan smaakvoorkeuren van vroeger, bijvoorbeeld haring of een kaneelstok.

Snoezelbadkamers
Naast snoezelen in een snoezelruimte kan men er ook voor kiezen om te snoezelen in een badkamer. Hierbij combineer je het functionele; de badsituatie, met het aangename; het snoezelen. Een badkamer is bij uitstek geschikt om te snoezelen, omdat het van zichtzelf al een aantal zintuiglijke ervaringen biedt. Bijvoorbeeld de warmte en geborgenheid van het water en het persoonlijke contact.
Een functionele “natte” ruimte wordt door aanpassing van de beschikbare ruimte en toevoeging van diverse materialen een zintuigprikkelende snoezelbadkamer.
Doordat mensen met een verstandelijke beperking vaak moeilijk kunnen ontspannen is het mogelijk hen te prikkelen en hierdoor communicatie en contact op gang te brengen. Zowel via lichaamstaal als zintuiglijk. Door in een warme ruimte c.q. bad situatie of speciale stoel gedoseerd visuele, auditieve, tactiele, sensopatische materialen en prikkels gedoseerd aan te bieden, ontstaat er een andere ontspanningsactiviteit dan regulier door de dag wordt aangeboden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.