Westland Boksgala: bloed, zweet en tranen met resultaat

Poeldijk – door Esdor van Elten

Er was een ring. Er waren scheidsrechters en rondemissen. Daar was ook de onverbiddelijke bel die aankondigde dat de ronde begon, of eindigde. En er waren meer dan vijfhonderd enthousiaste toeschouwers die toekeken hoe boksers in rood en blauw elkaar te lijf gingen. En dat allemaal voor een fantastisch resultaat: ruim 112.000 euro voor Stichting Droom je Thuis.

Het eerste Westland Boksgala dat op zaterdagavond 18 mei werd gehouden, was een doorslaand succes. Alle tafels waren uitverkocht, waardoor de teller aan het begin van de avond al op 76.000 euro stond, zo kondigde medeorganisator Shirley Schelkers aan. Maar zou deze avond de ton worden aangetikt?

Serious business
Om die vraag te beantwoorden moesten allereerst wat tikken worden uitgedeeld. 24 boksers, waaronder vier vrouwen, stonden in twee sessies van zes partijen drie keer twee minuten in de ring. Bekende en minder bekende Westlanders die zich maandenlang hadden voorbereid.
En wie denkt dat dit zogenaamde ‘business boksen’ vooral show is, zit ernaast. “Ik ga niet aaien”, zei Sylvia Persoon al ruim vooraf. “Je hebt er negen maanden naartoe geleefd”, aldus Paul van der Helm na afloop van zijn partij. “Als je daar dan staat, dan ga je er ook voor.” En dus liep er een bokser een bloedneus op, en werd de partij tussen Jan Olsthoorn en Max Leerdam voortijdig stilgelegd vanwege de veiligheid. De professionele scheidsrechters hielden dat allemaal nauwlettend in de gaten. De laatste partij, tussen Johan Leerdam en Giel Biersteker, werd terecht aangekondigd als hoogtepunt. De felheid waarmee de boksers elkaar te lijf gingen gaf het aan: business boksen is ‘serious business.’ “Het geeft ook echt een kick”, aldus Paul van der Helm. “Ik had vooraf nul ervaring, maar dit is me echt bevallen. Ik ga kijken hoe ik hiermee door kan gaan.”

King of the Ring
Dat het om méér ging dan een ringoverwinning alleen, werd duidelijk bij de uitreiking voor de King of the Ring Awards. De twee ‘belts’ gingen naar Frank Meijnders en Remmert Keizer, die beiden een moeilijk jaar achter de rug hadden. “Mijn boksmaatjes hebben me er mede doorheen gesleept”, zo getuigde Frank na afloop. En Remmert vestigde nog even de aandacht op zijn held: zijn vader, die na een ziekteperiode weer aan tafel plaats kon nemen om zijn zoon te zien boksen voor het goede doel.

Kanjers
Want uiteindelijk was het daar immers allemaal om te doen; geld inzamelen voor stichting Droom je Thuis, die in Naaldwijk een wooncomplex voor hun Kanjers met een beperking gaat realiseren. Naast de sponsoring bracht ook een veiling in de pauze, onder leiding van Stefan Stolk, flink wat geld in het laatje. Er werd grif geboden op shirts van Arjan Robben en het Nederlands elftal, een dartclinic, een Formule 1 experience en nog veel meer. Het Westland liet zich opnieuw op zijn vrijgevigst zien. Uiteindelijk resultaat: 112.003,58 euro. Die ton werd dus niet aangetikt, maar verpletterd. Reden te meer om nu al aan te kondigen dat in er in 2020 een nieuwe editie komt. Anne-Marije Captijn moedigde de toeschouwers aan: “Als je kunt, doe mee. Het is echt fantastisch.”
Ook Shirley Schelkers kijkt terug op een ‘onvergetelijke avond’. “We hebben alleen maar positieve reacties gehoord: ‘Zo’n gala hebben al jaren niet meer meegemaakt’ en ‘Het was on-Westlands’. We hebben al reserveringen ontvangen voor tafels, mensen die volgend jaar graag mee willen doen.
De opbrengst van 112.000 euro was boven verwachting. Iedereen heeft genoten: deelnemers, gasten en Droom je Thuis. We zijn een familie geworden. Lief en leed hebben we met elkaar gedeeld. Kortom, we zijn trots op het eerste Westland Boksgala powered by Veneco!”

De Kanjers, ouders en vrijwilligers van Stichting Droom je Thuis ervoeren het geheel als een warm bad: “We zijn ontzettend blij met dit geweldige bedrag. Maar minstens zo blij zijn we met de betrokkenheid van de boksers; het bestuur van het boksgala en de Westlandse gemeenschap. Onze kinderen doen ertoe en zijn welkom; dat maakt ons ouders dankbaar”, aldus voorzitter Kees Quack.

Slamming succes
Als je spreekt over bloed, zweet en tranen: dat is de samenvatting van de inzet van de organisatie, het vuur van de deelnemers, de blijdschap van de stichting. De talloze emoties werden compleet gemaakt door de fantastische ambiance, waarin de rondemissen bij iedere doorkomst luid werden toegejuicht en speaker Ray Martin en zanger Tony Scott een geweldige sfeer neerzetten. Een feestje dat ná de wedstrijden en de cheque-uitreiking vloeiend overging in een daverende afterparty. Westland Boksgala: slamming succes!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.