Alhoewel de eerste paal nog geen maand geleden is geslagen, ligt de bouw van het Droom-je-Thuis-huis in Naaldwijk alweer stil. Dat is het gevolg van een bezwaar dat door één omwonende is aangetekend. De stichting achter de voorziening voor begeleid wonen is zeer teleurgesteld over de actie van de directe buurman. ‘De financiële en vooral emotionele schade is groot. De bouw loopt vertraging op, wat naast geld bovenal nog meer maanden van intensieve zorg voor onze kinderen kost’, zegt een geëmotioneerde voorzitter en vader Kees Quak die spreekt van ‘nodeloos tijdrekken’.
De klap voor de toekomstige bewoners komt des te harder aan omdat de stichting al sinds begin 2017 ijvert voor de huisvesting op het Zuideinde. Aan het Zuideinde krijgen twaalf jongeren met een beperking een eigen ‘thuis’ onder professionele begeleiding. Zowel het Westlandse bedrijfsleven als haar inwoners heeft de realisatie van het droomhuis mogelijk gemaakt. Al eerder kwamen omwonenden in actie tegen de voorziening. Gemeente Westland heeft die bezwaren ongegrond verklaard. In februari 2021 kon de stichting de bouwvergunning in ontvangst nemen. Eén omwonende heeft daar beroep tegen ingesteld.
Verdriet, teleurstelling en woede
Met de bouwvergunning op zak was 4 juni een feestdag voor de stichting Droom je Thuis en de toekomstige bewoners. Het plezier over het slaan van de eerste paal was echter van korte duur. Dezelfde omwonende heeft met een voorlopige voorziening – vergelijkbaar met een kort geding – de bouw per direct stil laten leggen. De zaak komt 26 juli voor de rechter. Bij voorzitter Kees Quak van Stichting Droom je Thuis vechten verdriet, teleurstelling en woede om voorrang. ‘We waren verbijsterd over zijn argument dat een Droom je Thuis-huis zonder grote buitenruimte onvoldoende woongenot oplevert voor de bewoners. Daarmee gaat de buurman op de stoel van de bewoners en hun ouders zitten.
‘Voorziening keihard nodig’
Voorzitter Quak: ‘Vrijwel alle omwonenden heten onze kinderen daar van harte welkom. Wanneer telt het persoonlijk belang van één bewoner zwaarder dan het algemeen belang? De ouders van onze kinderen dragen gemiddeld twintig jaar de intensieve zorg voor hun kinderen. Een voorziening als deze is keihard nodig. Dit is nodeloos tijdrekken. De buurman weet dat hij de bouw op de lange duur niet gaat tegenhouden. Toch gooit hij alles in de strijd om de bouw te dwarsbomen.’
Grote financiële schade
Het is niet alleen de vertraging die bij de stichting rauw op het dak is gevallen. ‘Ook de financiële schade is groot. De heier moest last minute worden afgezegd. Bij de aannemer en de installateurs zijn we afhankelijk van hun flexibiliteit om het project snel weer op te pakken.’ Toch ziet de stichting de gerechtelijke uitspraak met vertrouwen tegemoet.
‘Het is hooguit uitstel voor het Droom je Thuis-huis, geen afstel. Maar we zijn heel blij met de steun die we krijgen van de Westlandse bevolking, bedrijfsleven en van andere omwonenden. Ons initiatief wordt op handen gedragen. En als ouders zijn wij wel gewend om een beetje strijd te leveren; is het niet voor een school of een rolstoel dan wel voor een eigen voorziening voor begeleid wonen.’ En strijdlustig: ‘We zien dit proces met vertrouwen tegemoet.’
Tot slot
Het bestuur van Stichting Droom je Thuis vraagt nadrukkelijk om de jongeren niet aan te spreken over de bouwstop, voor velen van hen is dit te emotioneel. De kinderen kijken al te lang uit naar hun droomhuis.