Droom Je Thuis huis mag doorbouwen, bezwaren ongegrond

Ouders en kinderen van het Droom-Je-Thuis-huis kunnen opgelucht ademhalen. De rechter heeft op 9 augustus 2021 het bezwaar tegen de komst van twaalf zorgappartementen in het centrum van Naaldwijk ongegrond verklaard.

Ook de eerder opgelegde bouwstop werd door de rechter afgewezen. Dat betekent dat er weer doorgebouwd mag worden. Twaalf jongvolwassenen met een meervoudige handicap of verstandelijke beperking kunnen er gaan wonen met de zorg die ze nodig hebben.

De bezwaarmaker, een omwonende, meent dat er in de bouwplannen onvoldoende rekening is gehouden met de beperkte ruimte in de woonwijk aan Zuideinde. Daardoor zou er grote verkeerschaos in de wijk ontstaan, zeker als er nog meer woningen in de omgeving komen. Ook de rechter heeft deze bezwaren nu ongegrond verklaard.

De uitspraak van de rechter is ‘onwijs goed nieuws’, volgens vader en voorzitter Kees Quak. ,,De kanjers kunnen nu eindelijk uit gaan kijken naar hun droomhuis.‘’ Door het proces heeft de realisatie van de zorgappartementen vertraging opgelopen, maar Stichting Droom Je Thuis blijft optimistisch. ,,Met deze uitspraak én de steun van de Westlandse bevolking, bedrijfsleven en de buurt wordt onze droom eindelijk werkelijkheid: een fijne woonomgeving voor onze kinderen, samen met de omwonenden!”

Nadat de uitspraak van de bestuursrechter bekend was geworden hebben de ouders en een aantal kanjers van Droom Je Thuis een klein feestje gevierd op een terras in het centrum van Naaldwijk en gezamenlijk geproost op de goede afloop van deze gebeurtenis.

 

Bezwaarmaker Droom-je-thuis-huis voelt zich slachtoffer van ‘hetze’

Nieuwsbericht uit AD Westland geschreven door Maarten Bakker

De omwonende die een procedure heeft aangespannen tegen de komst van het Droom-je-thuis-huis in Naaldwijk voor meervoudig gehandicapten voelt zich slachtoffer van een hetze. Dat zei de man maandag bij de bestuursrechter in Den Haag.

Volgens hem is hij aan de schandpaal genageld. ,,Er is in media geslingerd dat ik tegen de komst van gehandicapte kinderen ben. Ik heb daar echter totaal geen moeite mee.” Door alle ophef zou er ‘een onleefbare situatie’ voor zijn gezin gecreëerd zijn.

,Ik schrik van wat ik hoor”, zei de Haagse bestuursrechter naar aanleiding van het verhaal van de bezwaarmaker uit Naaldwijk. Voorzitter Kees Quak van de stichting Droom-je-thuis, die het huis wil laten bouwen, ontkende dat hij een hetze heeft gevoerd op de sociale media tegen de bezwaarmaker. ,,We hebben alleen ons verhaal verteld”, zei hij. ,,Ons doel om een Droom-je-thuis-huis te bouwen wordt door heel Westland gesteund.”

De gemeenteraad van Westland ging al akkoord met de bouw van het pand aan de Zuideinde in Naaldwijk. Twaalf jongvolwassenen met een meervoudige handicap of verstandelijke beperking kunnen er gaan wonen met de zorg die ze nodig hebben. De bezwaarmaker meent dat er in de bouwplannen onvoldoende rekening is gehouden met de beperkte ruimte in de woonwijk aan Zuideinde. Daardoor zou er grote verkeerschaos in de wijk ontstaan, zeker als er nog meer woningen in de omgeving komen.

De gemeente had daar volgens de bezwaarmaker beter onderzoek naar moeten doen. Volgens zijn juriste heeft de gemeente zich gebaseerd op een ‘papieren werkelijkheid’. ,,De gemeente moet eerlijk zijn over de feiten”, zei de juriste.

De gemeente Westland reageerde dat de verkeerssituatie aan Zuideinde goed is onderzocht door deskundigen.

De rechter beslist over twee weken of het bouwplan vernietigd wordt.

Buurman legt bouw Droom je Thuis-huis in Naaldwijk onverwacht stil

Alhoewel de eerste paal nog geen maand geleden is geslagen, ligt de bouw van het Droom-je-Thuis-huis in Naaldwijk alweer stil. Dat is het gevolg van een bezwaar dat door één omwonende is aangetekend. De stichting achter de voorziening voor begeleid wonen is zeer teleurgesteld over de actie van de directe buurman. ‘De financiële en vooral emotionele schade is groot. De bouw loopt vertraging op, wat naast geld bovenal nog meer maanden van intensieve zorg voor onze kinderen kost’, zegt een geëmotioneerde voorzitter en vader Kees Quak die spreekt van ‘nodeloos tijdrekken’.

De klap voor de toekomstige bewoners komt des te harder aan omdat de stichting al sinds begin 2017 ijvert voor de huisvesting op het Zuideinde. Aan het Zuideinde krijgen twaalf jongeren met een beperking een eigen ‘thuis’ onder professionele begeleiding. Zowel het Westlandse bedrijfsleven als haar inwoners heeft de realisatie van het droomhuis mogelijk gemaakt. Al eerder kwamen omwonenden in actie tegen de voorziening. Gemeente Westland heeft die bezwaren ongegrond verklaard. In februari 2021 kon de stichting de bouwvergunning in ontvangst nemen. Eén omwonende heeft daar beroep tegen ingesteld.

Verdriet, teleurstelling en woede
Met de bouwvergunning op zak was 4 juni een feestdag voor de stichting Droom je Thuis en de toekomstige bewoners. Het plezier over het slaan van de eerste paal was echter van korte duur. Dezelfde omwonende heeft met een voorlopige voorziening – vergelijkbaar met een kort geding – de bouw per direct stil laten leggen. De zaak komt 26 juli voor de rechter. Bij voorzitter Kees Quak van Stichting Droom je Thuis vechten verdriet, teleurstelling en woede om voorrang. ‘We waren verbijsterd over zijn argument dat een Droom je Thuis-huis zonder grote buitenruimte onvoldoende woongenot oplevert voor de bewoners. Daarmee gaat de buurman op de stoel van de bewoners en hun ouders zitten.

‘Voorziening keihard nodig’
Voorzitter Quak: ‘Vrijwel alle omwonenden heten onze kinderen daar van harte welkom. Wanneer telt het persoonlijk belang van één bewoner zwaarder dan het algemeen belang? De ouders van onze kinderen dragen gemiddeld twintig jaar de intensieve zorg voor hun kinderen. Een voorziening als deze is keihard nodig. Dit is nodeloos tijdrekken. De buurman weet dat hij de bouw op de lange duur niet gaat tegenhouden. Toch gooit hij alles in de strijd om de bouw te dwarsbomen.’

Grote financiële schade
Het is niet alleen de vertraging die bij de stichting rauw op het dak is gevallen. ‘Ook de financiële schade is groot. De heier moest last minute worden afgezegd. Bij de aannemer en de installateurs zijn we afhankelijk van hun flexibiliteit om het project snel weer op te pakken.’ Toch ziet de stichting de gerechtelijke uitspraak met vertrouwen tegemoet.

‘Het is hooguit uitstel voor het Droom je Thuis-huis, geen afstel. Maar we zijn heel blij met de steun die we krijgen van de Westlandse bevolking, bedrijfsleven en van andere omwonenden. Ons initiatief wordt op handen gedragen. En als ouders zijn wij wel gewend om een beetje strijd te leveren; is het niet voor een school of een rolstoel dan wel voor een eigen voorziening voor begeleid wonen.’ En strijdlustig: ‘We zien dit proces met vertrouwen tegemoet.’

Tot slot
Het bestuur van Stichting Droom je Thuis vraagt nadrukkelijk om de jongeren niet aan te spreken over de bouwstop, voor velen van hen is dit te emotioneel. De kinderen kijken al te lang uit naar hun droomhuis.

Feestelijke eerste paal voor Droom Je Thuis-huis in Naaldwijk na 4,5 jaar voorbereiding

Vandaag 4 juni 2021 is eindelijk de 1e paal geslagen van ons Droom Je Thuis-huis. Hier hebben wij lang op gewacht en nu het zover is zijn wij super blij. Begeleid door de knal van een confettikanon is een begin gemaakt met de bouw van het Droom je Thuis-huis in Naaldwijk. Samen met onze voorzitter Kees Quak sloeg Wethouder Cobie Gardien van ruimtelijke ordening de eerste (symbolische) paal op de bouwplaats aan de Zuyt Brugge in Naaldwijk. De feestelijke gebeurtenis werd gadegeslagen door de 12 toekomstige bewoners van het huis samen met hun ouders en een 10 tal genodigden. T.g.v. corona beperkingen konden helaas niet meer mensen hierbij aanwezig zijn. De realisatie van ons DJT huis is deels mogelijk gemaakt door fondsenwerving onder en steun van vele Westlandse bedrijven en bewoners. Tijdens deze feestelijk gebeurtenis verrasten de 3 aanwezige bouwpartners van het DJT-huis ons met een geweldige gift. Verbakel Bouwbedrijf uit Poeldijk, Elektravon Naaldwijk en Schouten Techniekgroep uit Nootdorp schonken ieder €10.000,- aan St. Droom Je Thuis. Dit maakte deze mooie dag nog mooier. Namens onze 12 kanjers heel hartelijk bedankt voor jullie mooie bijdrage en wij kijken vol verwachting uit naar ons huis dat jullie voor ons gaan bouwen.

 

Stichting Zorgvastgoed DJT krijgt bouwgrond voor DJT-huis in eigendom

Net voor het boren van de eerste palen heeft de gemeente Westland de bouwgrond voor het DJT huis is overgedragen aan Stichting Zorgvastgoed DJT. Het passeren van de akte gebeurde onder toeziend oog van notaris Franken. De akte werd getekend door Kees Quak, voorzitter van Stichting Droom Je Thuis en Kees Schaap, secretaris van Stichting Vrienden van Droom Je Thuis.

Notaris Franken was zo vriendelijk om het honorarium behorende bij het passeren van de akte als gift over te dragen aan Stichting Droom Je Thuis. Namens de 12 kanjers van Droom Je Thuis bedanken wij notaris Franken hier hartelijk voor.

Politie Academie Rotterdam doneert kantoormeubelen en materiaal aan DJT

De Politie Academie in Rotterdam heeft haar opleiding-structuur aangepast aan de eisen van de tijd. Daarnaast zijn ook stoelen, tafels, bureaus en diverse ander materialen vernieuwd. Met dank aan Mohamed Leri van de Facilitaire dienst, die Stichting Droom Je Thuis en de toekomstige bewoners van het DJT huis een zeer warm hart toedraagt, werden wij in de gelegenheid gesteld een aantal van de overbodige meubels en materialen kosteloos in ontvangst te mogen nemen. Zo kregen wij een mooi bureau, 2 bijbehorende stoelen, diverse whiteboards, een bijzettafel, 2 rolcontainers voor papier en diverse beamer-schermen met een mooi beamer. Mohammed en Politie Academie heel veel dank en jullie spullen krijgen straks een mooi plekje in ons nieuwe DJT huis.

 

Proosten op ons Droom Je Thuis-huis

Eindelijk is het zover. Na 12 jaar dromen, bedenken, verwachten en hopen heeft op 16 februari 2021 de Raad van de Gemeente Westland ingestemd met een verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van ons pand met 12 zorgappartementen op de locatie Zuideinde waar onze kinderen samen zullen gaan wonen met begeleiding en zorg. Eindelijk krijgen ook zij een eigen huis in een leuke en gezellige buurt, in het midden van onze samenleving en dichtbij alle voorzieningen in het centrum van Naaldwijk.

Nu dit besluit is genomen betekent dit dat de ontwikkelaar kan beginnen met het voorbereiden van de bouw. Eerst moet de grond bouw- en woonrijp worden gemaakt. Daarna kan de eerste paal de grond in. ,,We hopen dat onze kinderen er in de zomer van 2022 kunnen wonen.”

De dag na de raadsvergadering hebben wij een Zoom-meeting met alle ouders georganiseerd en toen hebben we er wel even een proostmomentje van gemaakt.

Column van Alphons de Wit is een mooie opsteker voor de kanjers van Droom Je Thuis

Eerder deze week lieten we via onze nieuwsbrief weten dat de bouw van ons droomhuis helaas vertraging oploopt. Nadat het bouwplan ter inzage is gelegd, zijn er acht bezwaren binnengekomen bij de gemeente. Voor Droom je Thuis is het nu afwachten of de indieners wel of niet in het gelijk gesteld worden en wij daarop onze plannen moeten wijzigen.
Zowel ouders als kinderen balen dat als gevolg hiervan de bouw vertraging oploopt. Het is dan ook hartverwarmend om te lezen dat er veel steun is voor onze plannen. Zo ook in een column van Alphons de Wit in het AD van zaterdag 9 januari, waar hij vol lof schrijft over onze kanjers, hun droom en ons huis wat tevens als ontmoetingsplek voor de buurt zal dienen.
We blijven vol vertrouwen en gaan we er vanuit dat binnen niet al te lange tijd samen met alle buurtbewoners kunnen gaan genieten van ons Droomhuis.

Gemeente Westland akkoord met “Verklaring van geen bedenkingen” bouwplanprocedure DJT

Eind maart 2020 zijn de definitieve tekeningen van het DJT-huis met alle verslagen van de onderzoeken ingediend bij de Gemeente Westland en is de formele procedure opgestart. Het betreft een zogenaamde bouwplanprocedure, teneinde de bestemming van de grond te wijzigen en gelijktijdig de omgevingsvergunning (bouwvergunning) aan te vragen.

In de raadsvergadering van 22 september heeft de gemeenteraad nu officieel haar akkoord heeft gegeven aan de “Verklaring Van Geen Bedenkingen” voor deze bouwplan procedure. Wij zijn heel blij dat deze stap in het proces nu eindelijk is gezet.

Wij hopen eind van dit jaar de definitieve bouwvergunning te mogen ontvangen waarna begin 2021 een aanvang kan worden gemaakt met de bouw van ons Droom Je Thuis-huis.

Haagse Makelaardij Hekking steunt De Vrienden van Droom Je Thuis

Een van de sponsoren van de CAIROX HIJS HOKIJ Droom Je Thuis benefietdag was Hekking NVM Makelaardij uit Den Haag. Makelaardij Hekking vindt het Droom Je Thuis project zo mooi en inspirerend dat ze besloten heeft om als Vriend van Droom Je Thuis tot eind 2021 per afgenomen taxatie €12,- te storten op de spaarrekening van Droom Je Thuis. Wat een mooi gebaar vinden wij dit van deze Haagse Makelaardij. Wij hopen van harte dat vele Haagse en Westlandse mensen van de diensten van Makelaardij Hekking gebruik gaan maken en daar hun onroerend goed zullen laten taxeren. Misschien ook iets voor u? Als u op de foto klikt komt u vanzelf op de website van Hekking NVM Makelaardij uit Den Haag.