Westland Boksgala: bloed, zweet en tranen met resultaat

Poeldijk – door Esdor van Elten

Er was een ring. Er waren scheidsrechters en rondemissen. Daar was ook de onverbiddelijke bel die aankondigde dat de ronde begon, of eindigde. En er waren meer dan vijfhonderd enthousiaste toeschouwers die toekeken hoe boksers in rood en blauw elkaar te lijf gingen. En dat allemaal voor een fantastisch resultaat: ruim 112.000 euro voor Stichting Droom je Thuis.

Het eerste Westland Boksgala dat op zaterdagavond 18 mei werd gehouden, was een doorslaand succes. Alle tafels waren uitverkocht, waardoor de teller aan het begin van de avond al op 76.000 euro stond, zo kondigde medeorganisator Shirley Schelkers aan. Maar zou deze avond de ton worden aangetikt?

Serious business
Om die vraag te beantwoorden moesten allereerst wat tikken worden uitgedeeld. 24 boksers, waaronder vier vrouwen, stonden in twee sessies van zes partijen drie keer twee minuten in de ring. Bekende en minder bekende Westlanders die zich maandenlang hadden voorbereid.
En wie denkt dat dit zogenaamde ‘business boksen’ vooral show is, zit ernaast. “Ik ga niet aaien”, zei Sylvia Persoon al ruim vooraf. “Je hebt er negen maanden naartoe geleefd”, aldus Paul van der Helm na afloop van zijn partij. “Als je daar dan staat, dan ga je er ook voor.” En dus liep er een bokser een bloedneus op, en werd de partij tussen Jan Olsthoorn en Max Leerdam voortijdig stilgelegd vanwege de veiligheid. De professionele scheidsrechters hielden dat allemaal nauwlettend in de gaten. De laatste partij, tussen Johan Leerdam en Giel Biersteker, werd terecht aangekondigd als hoogtepunt. De felheid waarmee de boksers elkaar te lijf gingen gaf het aan: business boksen is ‘serious business.’ “Het geeft ook echt een kick”, aldus Paul van der Helm. “Ik had vooraf nul ervaring, maar dit is me echt bevallen. Ik ga kijken hoe ik hiermee door kan gaan.”

King of the Ring
Dat het om méér ging dan een ringoverwinning alleen, werd duidelijk bij de uitreiking voor de King of the Ring Awards. De twee ‘belts’ gingen naar Frank Meijnders en Remmert Keizer, die beiden een moeilijk jaar achter de rug hadden. “Mijn boksmaatjes hebben me er mede doorheen gesleept”, zo getuigde Frank na afloop. En Remmert vestigde nog even de aandacht op zijn held: zijn vader, die na een ziekteperiode weer aan tafel plaats kon nemen om zijn zoon te zien boksen voor het goede doel.

Kanjers
Want uiteindelijk was het daar immers allemaal om te doen; geld inzamelen voor stichting Droom je Thuis, die in Naaldwijk een wooncomplex voor hun Kanjers met een beperking gaat realiseren. Naast de sponsoring bracht ook een veiling in de pauze, onder leiding van Stefan Stolk, flink wat geld in het laatje. Er werd grif geboden op shirts van Arjan Robben en het Nederlands elftal, een dartclinic, een Formule 1 experience en nog veel meer. Het Westland liet zich opnieuw op zijn vrijgevigst zien. Uiteindelijk resultaat: 112.003,58 euro. Die ton werd dus niet aangetikt, maar verpletterd. Reden te meer om nu al aan te kondigen dat in er in 2020 een nieuwe editie komt. Anne-Marije Captijn moedigde de toeschouwers aan: “Als je kunt, doe mee. Het is echt fantastisch.”
Ook Shirley Schelkers kijkt terug op een ‘onvergetelijke avond’. “We hebben alleen maar positieve reacties gehoord: ‘Zo’n gala hebben al jaren niet meer meegemaakt’ en ‘Het was on-Westlands’. We hebben al reserveringen ontvangen voor tafels, mensen die volgend jaar graag mee willen doen.
De opbrengst van 112.000 euro was boven verwachting. Iedereen heeft genoten: deelnemers, gasten en Droom je Thuis. We zijn een familie geworden. Lief en leed hebben we met elkaar gedeeld. Kortom, we zijn trots op het eerste Westland Boksgala powered by Veneco!”

De Kanjers, ouders en vrijwilligers van Stichting Droom je Thuis ervoeren het geheel als een warm bad: “We zijn ontzettend blij met dit geweldige bedrag. Maar minstens zo blij zijn we met de betrokkenheid van de boksers; het bestuur van het boksgala en de Westlandse gemeenschap. Onze kinderen doen ertoe en zijn welkom; dat maakt ons ouders dankbaar”, aldus voorzitter Kees Quack.

Slamming succes
Als je spreekt over bloed, zweet en tranen: dat is de samenvatting van de inzet van de organisatie, het vuur van de deelnemers, de blijdschap van de stichting. De talloze emoties werden compleet gemaakt door de fantastische ambiance, waarin de rondemissen bij iedere doorkomst luid werden toegejuicht en speaker Ray Martin en zanger Tony Scott een geweldige sfeer neerzetten. Een feestje dat ná de wedstrijden en de cheque-uitreiking vloeiend overging in een daverende afterparty. Westland Boksgala: slamming succes!

Vette cheque voor Droom Je Thuis

Wat een mooi resultaat heeft het Het aspergediner georganiseerd door de Westlandse Lionsclub “De Glazenstad” heeft voor St. Droom Je Thuis een mooi resultaat opgeleverd. Met een geweldige opbrengst van € 27.944,- voor de stichting, was het een zeer geslaagde avond. De kavelveiling olv Alphons de Wit, de loterij met mooie prijzen, het 5-gangen diner, de muziek van The Charleston Five en een hele gezellige club van 115 mensen zorgden voor deze topavond! Alle deelnemers, organisatoren en sponsoren ontzettend bedankt namens de DJT ouders en hun kinderen die straks van twee hele mooie gezamenlijke woonkamers gebruik gaan maken in het Droom Je Thuis-huis.

Gemeente Westland neemt cruciaal besluit voor ons: realisatie wooninitiatief weer stap dichterbij

Op 19 februari jl. heeft de gemeente Westland het officiële raadsbesluit “Voorstel tot beschikbaarstelling van een krediet t.b.v. Stichting Droom Je Thuis” aangenomen. Hierdoor is het mogelijk geworden om het perceel gemeentegrond aan het Zuideinde te verkopen aan de stichting die de woning voor onze 12 kanjers gaat bouwen. Wij zijn hier superblij mee. Hierdoor is de realisatie van ons wooninitiatief een stuk dichterbij gekomen. We zullen de buurtbewoners van het Zuideinde binnenkort over onze plannen informeren. Daarna (over enige weken) zullen we het schetsontwerp van het gebouw met onze volgers en vrienden delen.

Gemeente Westland neemt cruciaal beluit voor ons: realisatie wooninitiatief weer stap dichterbij

Op 19 februari jl. heeft de gemeente Westland het officiële raadsbesluit “Voorstel tot beschikbaarstelling van een krediet t.b.v. Stichting Droom Je Thuis” aangenomen. Hierdoor is het mogelijk geworden om het perceel gemeentegrond aan het Zuideinde te verkopen aan de stichting die de woning voor onze 12 kanjers gaat bouwen. Wij zijn hier superblij mee. Hierdoor is de realisatie van ons wooninitiatief een stuk dichterbij gekomen. We zullen de buurtbewoners van het Zuideinde binnenkort over onze plannen informeren. Daarna (over enige weken) zullen we het schetsontwerp van het gebouw met onze volgers en vrienden delen.

Kerstmarkt van ISW levert 4000 euro op voor het goede doel

De kerstmarkt van ISW Gasthuislaan in ‘s-Gravenzande heeft deze week maar liefst 4000 euro opgebracht. 

Het is het resultaat van onder meer de verkoop van zelfgemaakte taarten en koekjes. Ook werden groente en fruit, bloemen en planten verkocht die gesponsord werden door lokale ondernemers. Het geld is bestemd voor de stichting Droom je Thuis en voor een school in Gambia. 

Kerst en Nieuwjaarswens

Aan het einde van het jaar 2018 willen wij onze volgers, sponsoren en vrienden van Droom Je Thuis bedanken voor de morele en/of financiële die ons ook dit jaar weer gegeven is. Een jaar waarin voor ons diverse acties en evenementen zijn georganiseerd waarvan de opbrengst ons enorm helpt het toekomstige Droom Je Thuis-huis te bouwen.
2018 is een jaar geweest waarin (achter de schermen) vele gesprekken met de Gemeente Westland zijn gevoerd over het Droom Je Thuis-huis. Wij hopen (en verwachten) in 2019 kunnen vertellen dat wij onze droom mogen gaan realiseren aan het Zuideinde in Naaldwijk en dan eindelijk naar buiten kunnen treden met definitieve tekeningen en plannen. 2019 wordt een jaar waarin wij volop gaan inzetten om de financiering van het Droom Je Thuis-huis voor elkaar te krijgen. Met uw steun en/of hulp zijn wij gelukkig al goed op weg maar het financiële plaatje is nog niet rond. Wij hebben goede moed, u kent ons motto: Als je vol vertrouwen de richting van je dromen volgt, beleef je successen die je nooit zou hebben verwacht.
Wij wensen u allen hele fijne feestdagen toe en een gezond 2019.

NSGK collecte brengt bijna €1600,- op voor DJT.

Van 12 tot 17 november 2018 hebben diverse vrijwilligers namens Stichting Droom Je Thuis voor het NSGK gecollecteerd in het Westland. Onze collectanten hebben het mooie bedrag van €3181,- opgehaald. De helft van dit bedrag (€1590,50) schenkt het NSGK aan onze stichting. Geweldig NSGK en alle collectanten bedankt voor jullie inzet. Wij hopen dat jullie volgend jaar weer meedoen namens Droom Je Thuis.

1e Westland Boksgala gaat geld inzamelen voor de inrichting van een snoezelruimte in het Droom Je Thuis-huis

WESTLAND BOKSGALA 2019

De organisatorische voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang, de deelnemers volop in training. Dit allemaal met in het vooruitzicht het eerste Westland Boksgala, dat op zaterdag 18 mei in De Veiling (voorheen De Leuningjes) in Poeldijk plaatsvindt. Het Westland Boksgala belooft een waar spektakel te worden. 12 Bokspartijen tussen bekende Westlandse ondernemers, een veiling, een afterparty én de mogelijkheid om met elkaar de wedstrijden onder het genot van een heerlijk diner te bekijken via aangekochte ‘sponsortafels’.

Natuurlijk wordt het 1e Westland Boksgala, zoals Westland betaamt, georganiseerd voor een goed doel. De opbrengst van het evenement komt volledig ten goede aan de stichting Droom je thuis. Er wordt specifiek geld ingezameld voor de inrichting van een zogeheten snoezelruimte. Snoezelen is z.g. belevingsgerichte zorg en is gebruikelijk in de zorgverlening aan mensen met bijvoorbeeld een beperking. Door snoezelen wordt verveling tegengegaan, zintuiglijke waarnemingen verdiept, contact bevorderd en ontspanning mogelijk gemaakt. Dit komt het welzijn van de bewoners ten goede.

Hieronder vindt u een toelichting wat belevingsgerichte zorg inhoud.
Belevingsgerichte zorg is een nieuwe manier van zorg verlenen aan mensen die zorg krijgen. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Bij belevingsgerichte zorg staan de wensen en mogelijkheden van degene die zorg krijgt centraal, niet de beperkingen die iemand heeft.

Uiteindelijke doel is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat mensen meer zelf doen, meer plezier hebben en minder onrust vertonen. En dat maakt zorgverleners en mantelzorgers ook gelukkiger.

Belevingsgerichte zorg betekent aansluiten bij de belevingswereld en gevoelens van iemand die zorg krijgt. Er bestaan verschillende manieren om belevingsgericht te werken, bijvoorbeeld snoezelen voor het activeren van zintuigen en warme zorg om angst weg te nemen.

Wat is snoezelen?
Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking.
Snoezelen valt onder de belevingsgerichte manier van zorg verlenen. Deze activering prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen mensen hun emoties en gevoelens uiten.

Het uiteindelijke doel van snoezelen is een betere kwaliteit van leven van degene die zorg krijgt. Snoezelen is het optimaliseren van gevoelens. Het bevordert een dialoog tussen verzorgde, zorgverlener en de omgeving. Het creëert een sfeer van geborgenheid en veiligheid.

Snoezelhulpmiddelen of –materialen geven ontspanning, gaan verveling tegen, bevorderen het leggen van contact leggen en verbeteren en ervaren de zintuigelijk waarneming.
Dit alles zorgt voor afname van onrust en agressie en dus voor minder gebruik van kalmerende medicatie. Cliënten ervaren hun leven zinvoller. Ook is het mogelijk om samen een zinvolle relatie op te bouwen.

Voorbeelden van snoezelmaterialen:
• Zien. Waarnemen van bewegingen, kleuren, lichtbronnen en combinaties hiervan. Voorbeelden: spiegelbollen, bewegende ‘schilderijen’ en projecties, (kerst)verlichting, blacklight in een donkere omgeving en lavalampen.
• Horen. Luisteren naar rustgevende geluiden en muziek. Voorbeelden: regenmakers, cd’s met piano of gitaarmuziek. Bij mensen met dementie is vaak een favoriet genre bekend.
• Voelen. Prikkelen van gevoel. Voorbeelden: lucht blazen, schommelen, een warm (schuim)bad. Maar ook zachte speelmaterialen, zoals fleecekussens.
• Ruiken. Aanbieden van geuren. Voorbeelden: aromatherapie (in bad), wierook of geurende bloemen.
• Tast. Voelen van verschillende materialen en vormen. Voorbeelden: poppen, speelgoedbeesten zoals robotdieren, plankjes met uiteenlopende materialen en vormen, pittenzakjes. Maar denk ook aan bak met zand, knikker of andere kleine materialen waar iemand met de handen doorheen kan ‘voelen’.
• Smaak. Proeven van verschillenden aromatische hapjes of dranken. Voorbeelden: fruit of ijsjes, maar denk bij mensen met dementie ook aan smaakvoorkeuren van vroeger, bijvoorbeeld haring of een kaneelstok.

Snoezelbadkamers
Naast snoezelen in een snoezelruimte kan men er ook voor kiezen om te snoezelen in een badkamer. Hierbij combineer je het functionele; de badsituatie, met het aangename; het snoezelen. Een badkamer is bij uitstek geschikt om te snoezelen, omdat het van zichtzelf al een aantal zintuiglijke ervaringen biedt. Bijvoorbeeld de warmte en geborgenheid van het water en het persoonlijke contact.
Een functionele “natte” ruimte wordt door aanpassing van de beschikbare ruimte en toevoeging van diverse materialen een zintuigprikkelende snoezelbadkamer.
Doordat mensen met een verstandelijke beperking vaak moeilijk kunnen ontspannen is het mogelijk hen te prikkelen en hierdoor communicatie en contact op gang te brengen. Zowel via lichaamstaal als zintuiglijk. Door in een warme ruimte c.q. bad situatie of speciale stoel gedoseerd visuele, auditieve, tactiele, sensopatische materialen en prikkels gedoseerd aan te bieden, ontstaat er een andere ontspanningsactiviteit dan regulier door de dag wordt aangeboden.

Benefietconcert Monster goed voor €12.500,-

Het afgelopen maandagavond gehouden benefietconcert van de Westlandse Koorvereniging Musica ten behoeve van het Droom Je Thuis Huis is een groot succes geworden.

In een volle Kerk “De Hoeksteen” te Monster hebben WKV Musica, onder leiding van Gerard Breas, samen met Marco Bakker, Jan Vayne, Hi-Five, Arthur Postma en Aarnoud de Groen een grandioos concert gegeven. De solo’s van Marco Bakker en Jan Vayne waren van hoog niveau. En de inzet van het koor zorgde ervoor dat de kerk tijdens dit concert figuurlijk uit zijn voegen barste.

In het tweede deel van het concert kregen de aanwezigen de gelegenheid om met o.a. Hallelujah van Cohen, Toreador van Bizet en When the Saints vol enthousiasme mee te zingen. De aanwezige kinderen en ouders van Droom Je Thuis hebben een onvergetelijke avond beleefd.

Aan het einde van het concert is door de voorzitter van het koor – Dea de Koning – aan de voorzitter van Stichting Droom Je Thuis – Kees Quak – en Lonneke van der Meer een cheque overhandigd van € 12.500. Dit bedrag is mogelijk gemaakt doordat de artiesten, musici en het koor geheel belangeloos aan dit concert hebben meegewerkt. Daarnaast was de kerk gratis ter beschikking gesteld en hebben de leveranciers en sponsors ervoor gezorgd dat de kaartopbrengst geheel ten goede kon komen aan de Stichting.

Het Droom Je Thuis Huis is hiermee weer een stap dichterbij gekomen!

Alle foto’s ©Ralf van Koppen

Bazar Vredekerk uit de Lier groot succes

De 2018 van de bazar van de Vredekerk uit de Lier is wederom en groot succes geworden. De bazar werd afgelopen week gehouden in ’t Centrum in De Lier. De opbrengst is voor een deel bestemd voor verschillende goede doelen: Hospice Beukenrode, Stichting Avavieren en Stichting Droom je Thuis. De rest van de opbrengst is voor de kerk bestemd. In en rondom gebouw ’t Centrum was van alles te doen. Behalve de bazar met de bekende onderdelen Rad van Avontuur, Bloemenstand, Rommelmarkt, Seniorenochtend en koffiecorner waren er nog diverse andere leuke activiteiten. De vele bezoekers waren enthousiast en genoten van de gezelligheid. De drie goede doelen ontvingen elk €5000,-. Stichting Droom Je Thuisn is heel blij met deze fantastisch mooie bijdrage die natuurlijk ook gebruikt gaat worden voor ons toekomstige Droom Je Thuis-huis. Mensen van de Vredekerk, bazarcommissie, alle vrijwilligers en alle bezoekers van de bazaar heel hartelijk bedankt namens de kanjers van Droom Je Thuis.