Lange sliert gekleurde kerstmannen ‘verovert’ Breeje Durp

Vijfde Santarun met 16.000 euro een rood succes

De vijfde Santarun – op zaterdag 10 december voor het eerst in ’s Gravenzande – was een groot rood succes: voor het goede doel werd ruim 16.000 euro opgehaald.

In totaal renden en wandelden er zo’n 300 deelnemers mee, zowel oud als jong. Maar allemaal verkleed in een felrood pak van de kerstman, sommigen hadden een kerstvrouwjurkje.

De Santarun Westland is een publieksevenement voor de hele familie waarbij kon worden gekozen uit 2,5 km wandelen of 5 km hardlopen. Sportwethouder Anko Goudswaard liet op het Marktplein het startschot klinken waarna hij zelf ook aansloot bij het bewegende sportieve kerstlint.

Na de massale zegetocht was op hetzelfde plein de finish waar de deelnemers met een medaille en nepsneeuw werden binnengeloodst door presentator Jeroen Toet. Daar was ook muziek van DJ Eeft van der Ende. Verder warme chocolademelk, glühwein, erwtensoep en oliebollen.

Het gewandelde en gerende geld werd verdeeld. De stichting Droom je thuis, een Westlandse organisatie die huisvesting realiseert voor mensen met een meervoudige handicap of een verstandelijke beperking, ontving € 9000. Verder ging € 3500 naar Luz Zomerkamp die mini-vakanties organiseert voor kinderen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen. En zo’n bedrag ging ook naar ROPO dat al jaren Roemeense tehuizen ondersteunt waar meervoudig gehandicapte weeskinderen wonen.

Santarun is een initiatief van de rotaryclubs Westland en Westland Polanen. Meer informatie: www.santarunwestland.nl 

 

10122022 – ‘s-gravenzande, centrum, jaarlijkse SantaRun.
Rotary
© Thierry Schut
iov R vd Anker.
10122022 – ‘s-gravenzande, centrum, jaarlijkse SantaRun.
Rotary
© Thierry Schut
iov R vd Anker.

Johanna Kinderfonds doneert 7.500,- euro aan Droom Je Thuis

 

Van Stichting Johanna Kinderfonds mochten wij een hele mooie financiële bijdrage ontvangen van 7.500,- euro die wij gaan besteden voor tilsystemen en de liftinstallatie in het Droom Je Thuis-huis.

Dank je wel Juliana Kinderfonds voor jullie steun. Onze a.s. bewoners zijn hier heel blij mee. Weer een stapje dichter bij ons uiteindelijke doel. Zoveel als mogelijk zelfstandig wonen midden in de samenleving.

Alle 12 appartementen DJT-huis nu uitgegeven!

Met de aanmelding van Luuk Heus zijn nu alle nieuwbouw appartementen van het Droom Je thuis-huis voorzien van een toekomstige bewoner. In het eerste half jaar van 2022 zijn Noor Wielemaker en Elroy Dolleman ook al toegevoegd aan de kanjer-groep die vanaf april 2023 samen met de ander 9 kanjer het Droom Je Thuis-huis gaan bewonen. Alle jongelui hebben er zin in en zijn druk bezig met de aanschaf van benodigde meubelen, bed en kasten, keuken inventaris en al wat er nog meer bij komt kijken wanneer je het huis uit gaat en voor het eerst op je zelf gaat wonen. Jullie allemaal veel succes met de voorbereidingen en wij kijken uit naar de opening van jullie nieuwe huis.

 

Oranjesluistocht levert 33.000 euro op voor Droom Je Thuis

De Oranjesluistocht heeft zaterdag 30 oktober een bedrag van 33.000 euro opgebracht voor de sport- en ontspanningsruimte in het huis van de stichting Droom Je Thuis in Naaldwijk.

‘We zijn ontzettend trots op dit prachtige resultaat en bedanken onze sponsoren, vrijwilligers en natuurlijk ook de deelnemers die ondanks de regen massaal op de fiets zijn gestapt’, liet de organisatie na afloop weten.

De Technodeur Oranjesluistocht was na een afwezigheid van twee jaar weer helemaal terug. Zaterdagmiddag werd om 13.00 uur het startschot gegeven voor de wieler- en MTB-tocht ten bate van het Droom je Thuis Huis in Naaldwijk. ,,We doen traditiegetrouw een aantal bedrijven aan en bovendien rijden we langs de locatie van het nog te bouwen Droom je Thuis Huis in Naaldwijk, waar de aannemer van het project een hapje aanbiedt”, zei organisator Hans Spies vooraf.

Dat deelnemers aan de Oranjesluistocht bij aanvang van de fietstocht hun QR-code moesten laten checken door de organisatie mocht de pret niet drukken. Na afloop van de tocht bood de organisatie de deelnemers een all you can eat-maaltijd aan. Dat is een horeca-activiteit en in de horeca moet de code worden gecheckt. Daarom ontkwam de organisatie er niet aan.

Droom Je Thuis huis mag doorbouwen, bezwaren ongegrond

Ouders en kinderen van het Droom-Je-Thuis-huis kunnen opgelucht ademhalen. De rechter heeft op 9 augustus 2021 het bezwaar tegen de komst van twaalf zorgappartementen in het centrum van Naaldwijk ongegrond verklaard.

Ook de eerder opgelegde bouwstop werd door de rechter afgewezen. Dat betekent dat er weer doorgebouwd mag worden. Twaalf jongvolwassenen met een meervoudige handicap of verstandelijke beperking kunnen er gaan wonen met de zorg die ze nodig hebben.

De bezwaarmaker, een omwonende, meent dat er in de bouwplannen onvoldoende rekening is gehouden met de beperkte ruimte in de woonwijk aan Zuideinde. Daardoor zou er grote verkeerschaos in de wijk ontstaan, zeker als er nog meer woningen in de omgeving komen. Ook de rechter heeft deze bezwaren nu ongegrond verklaard.

De uitspraak van de rechter is ‘onwijs goed nieuws’, volgens vader en voorzitter Kees Quak. ,,De kanjers kunnen nu eindelijk uit gaan kijken naar hun droomhuis.‘’ Door het proces heeft de realisatie van de zorgappartementen vertraging opgelopen, maar Stichting Droom Je Thuis blijft optimistisch. ,,Met deze uitspraak én de steun van de Westlandse bevolking, bedrijfsleven en de buurt wordt onze droom eindelijk werkelijkheid: een fijne woonomgeving voor onze kinderen, samen met de omwonenden!”

Nadat de uitspraak van de bestuursrechter bekend was geworden hebben de ouders en een aantal kanjers van Droom Je Thuis een klein feestje gevierd op een terras in het centrum van Naaldwijk en gezamenlijk geproost op de goede afloop van deze gebeurtenis.

 

Bezwaarmaker Droom-je-thuis-huis voelt zich slachtoffer van ‘hetze’

Nieuwsbericht uit AD Westland geschreven door Maarten Bakker

De omwonende die een procedure heeft aangespannen tegen de komst van het Droom-je-thuis-huis in Naaldwijk voor meervoudig gehandicapten voelt zich slachtoffer van een hetze. Dat zei de man maandag bij de bestuursrechter in Den Haag.

Volgens hem is hij aan de schandpaal genageld. ,,Er is in media geslingerd dat ik tegen de komst van gehandicapte kinderen ben. Ik heb daar echter totaal geen moeite mee.” Door alle ophef zou er ‘een onleefbare situatie’ voor zijn gezin gecreëerd zijn.

,Ik schrik van wat ik hoor”, zei de Haagse bestuursrechter naar aanleiding van het verhaal van de bezwaarmaker uit Naaldwijk. Voorzitter Kees Quak van de stichting Droom-je-thuis, die het huis wil laten bouwen, ontkende dat hij een hetze heeft gevoerd op de sociale media tegen de bezwaarmaker. ,,We hebben alleen ons verhaal verteld”, zei hij. ,,Ons doel om een Droom-je-thuis-huis te bouwen wordt door heel Westland gesteund.”

De gemeenteraad van Westland ging al akkoord met de bouw van het pand aan de Zuideinde in Naaldwijk. Twaalf jongvolwassenen met een meervoudige handicap of verstandelijke beperking kunnen er gaan wonen met de zorg die ze nodig hebben. De bezwaarmaker meent dat er in de bouwplannen onvoldoende rekening is gehouden met de beperkte ruimte in de woonwijk aan Zuideinde. Daardoor zou er grote verkeerschaos in de wijk ontstaan, zeker als er nog meer woningen in de omgeving komen.

De gemeente had daar volgens de bezwaarmaker beter onderzoek naar moeten doen. Volgens zijn juriste heeft de gemeente zich gebaseerd op een ‘papieren werkelijkheid’. ,,De gemeente moet eerlijk zijn over de feiten”, zei de juriste.

De gemeente Westland reageerde dat de verkeerssituatie aan Zuideinde goed is onderzocht door deskundigen.

De rechter beslist over twee weken of het bouwplan vernietigd wordt.

Buurman legt bouw Droom je Thuis-huis in Naaldwijk onverwacht stil

Alhoewel de eerste paal nog geen maand geleden is geslagen, ligt de bouw van het Droom-je-Thuis-huis in Naaldwijk alweer stil. Dat is het gevolg van een bezwaar dat door één omwonende is aangetekend. De stichting achter de voorziening voor begeleid wonen is zeer teleurgesteld over de actie van de directe buurman. ‘De financiële en vooral emotionele schade is groot. De bouw loopt vertraging op, wat naast geld bovenal nog meer maanden van intensieve zorg voor onze kinderen kost’, zegt een geëmotioneerde voorzitter en vader Kees Quak die spreekt van ‘nodeloos tijdrekken’.

De klap voor de toekomstige bewoners komt des te harder aan omdat de stichting al sinds begin 2017 ijvert voor de huisvesting op het Zuideinde. Aan het Zuideinde krijgen twaalf jongeren met een beperking een eigen ‘thuis’ onder professionele begeleiding. Zowel het Westlandse bedrijfsleven als haar inwoners heeft de realisatie van het droomhuis mogelijk gemaakt. Al eerder kwamen omwonenden in actie tegen de voorziening. Gemeente Westland heeft die bezwaren ongegrond verklaard. In februari 2021 kon de stichting de bouwvergunning in ontvangst nemen. Eén omwonende heeft daar beroep tegen ingesteld.

Verdriet, teleurstelling en woede
Met de bouwvergunning op zak was 4 juni een feestdag voor de stichting Droom je Thuis en de toekomstige bewoners. Het plezier over het slaan van de eerste paal was echter van korte duur. Dezelfde omwonende heeft met een voorlopige voorziening – vergelijkbaar met een kort geding – de bouw per direct stil laten leggen. De zaak komt 26 juli voor de rechter. Bij voorzitter Kees Quak van Stichting Droom je Thuis vechten verdriet, teleurstelling en woede om voorrang. ‘We waren verbijsterd over zijn argument dat een Droom je Thuis-huis zonder grote buitenruimte onvoldoende woongenot oplevert voor de bewoners. Daarmee gaat de buurman op de stoel van de bewoners en hun ouders zitten.

‘Voorziening keihard nodig’
Voorzitter Quak: ‘Vrijwel alle omwonenden heten onze kinderen daar van harte welkom. Wanneer telt het persoonlijk belang van één bewoner zwaarder dan het algemeen belang? De ouders van onze kinderen dragen gemiddeld twintig jaar de intensieve zorg voor hun kinderen. Een voorziening als deze is keihard nodig. Dit is nodeloos tijdrekken. De buurman weet dat hij de bouw op de lange duur niet gaat tegenhouden. Toch gooit hij alles in de strijd om de bouw te dwarsbomen.’

Grote financiële schade
Het is niet alleen de vertraging die bij de stichting rauw op het dak is gevallen. ‘Ook de financiële schade is groot. De heier moest last minute worden afgezegd. Bij de aannemer en de installateurs zijn we afhankelijk van hun flexibiliteit om het project snel weer op te pakken.’ Toch ziet de stichting de gerechtelijke uitspraak met vertrouwen tegemoet.

‘Het is hooguit uitstel voor het Droom je Thuis-huis, geen afstel. Maar we zijn heel blij met de steun die we krijgen van de Westlandse bevolking, bedrijfsleven en van andere omwonenden. Ons initiatief wordt op handen gedragen. En als ouders zijn wij wel gewend om een beetje strijd te leveren; is het niet voor een school of een rolstoel dan wel voor een eigen voorziening voor begeleid wonen.’ En strijdlustig: ‘We zien dit proces met vertrouwen tegemoet.’

Tot slot
Het bestuur van Stichting Droom je Thuis vraagt nadrukkelijk om de jongeren niet aan te spreken over de bouwstop, voor velen van hen is dit te emotioneel. De kinderen kijken al te lang uit naar hun droomhuis.

Feestelijke eerste paal voor Droom Je Thuis-huis in Naaldwijk na 4,5 jaar voorbereiding

Vandaag 4 juni 2021 is eindelijk de 1e paal geslagen van ons Droom Je Thuis-huis. Hier hebben wij lang op gewacht en nu het zover is zijn wij super blij. Begeleid door de knal van een confettikanon is een begin gemaakt met de bouw van het Droom je Thuis-huis in Naaldwijk. Samen met onze voorzitter Kees Quak sloeg Wethouder Cobie Gardien van ruimtelijke ordening de eerste (symbolische) paal op de bouwplaats aan de Zuyt Brugge in Naaldwijk. De feestelijke gebeurtenis werd gadegeslagen door de 12 toekomstige bewoners van het huis samen met hun ouders en een 10 tal genodigden. T.g.v. corona beperkingen konden helaas niet meer mensen hierbij aanwezig zijn. De realisatie van ons DJT huis is deels mogelijk gemaakt door fondsenwerving onder en steun van vele Westlandse bedrijven en bewoners. Tijdens deze feestelijk gebeurtenis verrasten de 3 aanwezige bouwpartners van het DJT-huis ons met een geweldige gift. Verbakel Bouwbedrijf uit Poeldijk, Elektravon Naaldwijk en Schouten Techniekgroep uit Nootdorp schonken ieder €10.000,- aan St. Droom Je Thuis. Dit maakte deze mooie dag nog mooier. Namens onze 12 kanjers heel hartelijk bedankt voor jullie mooie bijdrage en wij kijken vol verwachting uit naar ons huis dat jullie voor ons gaan bouwen.

 

Stichting Zorgvastgoed DJT krijgt bouwgrond voor DJT-huis in eigendom

Net voor het boren van de eerste palen heeft de gemeente Westland de bouwgrond voor het DJT huis is overgedragen aan Stichting Zorgvastgoed DJT. Het passeren van de akte gebeurde onder toeziend oog van notaris Franken. De akte werd getekend door Kees Quak, voorzitter van Stichting Droom Je Thuis en Kees Schaap, secretaris van Stichting Vrienden van Droom Je Thuis.

Notaris Franken was zo vriendelijk om het honorarium behorende bij het passeren van de akte als gift over te dragen aan Stichting Droom Je Thuis. Namens de 12 kanjers van Droom Je Thuis bedanken wij notaris Franken hier hartelijk voor.

Politie Academie Rotterdam doneert kantoormeubelen en materiaal aan DJT

De Politie Academie in Rotterdam heeft haar opleiding-structuur aangepast aan de eisen van de tijd. Daarnaast zijn ook stoelen, tafels, bureaus en diverse ander materialen vernieuwd. Met dank aan Mohamed Leri van de Facilitaire dienst, die Stichting Droom Je Thuis en de toekomstige bewoners van het DJT huis een zeer warm hart toedraagt, werden wij in de gelegenheid gesteld een aantal van de overbodige meubels en materialen kosteloos in ontvangst te mogen nemen. Zo kregen wij een mooi bureau, 2 bijbehorende stoelen, diverse whiteboards, een bijzettafel, 2 rolcontainers voor papier en diverse beamer-schermen met een mooi beamer. Mohammed en Politie Academie heel veel dank en jullie spullen krijgen straks een mooi plekje in ons nieuwe DJT huis.